Értéktár

Megalakult a Csávoly Települési Értéktár!

Csávoly Község Önkormányzatának Képviselő Testülete 2015. november 18-i testületi ülésén a Települési Értéktár létrehozása végett, képviselői kezdeményezésre megalapította a Csávoly Települési Értéktár Bizottságot. A Bizottság feladata a községünkben fellelhető települési értékek azonosítása valamint nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása. Hogy mi számít települési értéknek? A magyar nemzeti értékekről és Hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény ezt hosszan részletezi, de röviden: minden, amit az adott közösség a múltjából és jelenéből megőrzésre érdemesnek tart, legyen az gyűjtemény, népszokás, építészeti-, környezeti érték. Ezen értékek feltárásában fontos szerep jut a közösség tagjainak, mivel egy adott érték felvételét a Települési Értéktárba bármely magánszemély és civil szervezet javasolhatja a 114/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletébe foglalt nyomtatványon. A minél bővebb Értéktár létrehozásához szeretnénk bevonni a lakosságot is, ezért a nyomtatványt kihelyezzük a Polgármesteri Hivatalban és az IKSzT irodájában. A Bizottság szóbeli bejelentés alapján is fogad javaslatot, mely esetben azt maga állítja össze.

A javaslatokat az Értéktár Bizottság bírálja el, viszont döntéseinek előkészítésébe mindig bevonja a helyi érték helyes megítélését segítő személyeket, civil szervezeteket. A település értékek a nemzeti értékek hierarchiájában az első lépcsőt jelentik, a kiemelt figyelmet érdemlők felterjesztésre kerülnek akár a Megyei Értéktárba-, akár a Magyar Értéktárba való felvételre.

Az értéktár léte illetve a települési érték címzés lehetőséget ad bemutató helyeken való szereplésre, valamint a folyamatosan meghirdetésre kerülő pályázatokon való részvételre.

Ezúton kérjük a lakosságot, javaslataikkal segítsék a minél teljesebb felmérést, melyhez segítséget nyújtunk, valamint a későbbiekben, a témában jártas szakértő bevonásával tájékoztató fórumot tartunk.

Támogató segítségüket köszönve, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag boldog újévet kíván az Értéktár Bizottság!

Tettinger Andrea                            Krupa-Tóthné Ságodi Mária                       Berényi Attila

tagok

Loading

Megszakítás